Ημερήσια εκδρομή στα Λουτρά Πόζαρ με Πολυτελή Ταξί Θεσσαλονίκης της Cosmos Travel

Ημερήσιες Εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ με Ταξί Θεσσαλονίκης από την Cosmos Travel

Ημερήσιες Εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ με την Cosmos Travel

Λουτρά Πόζαρ : Η Λουτρόπολη του νομού Πέλλας στην Αλμωπία

Μόνο 13 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Αριδαίας στον νομό Πέλλας υπάρχουν οι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ κοντά στο Λουτράκι Αριδαίας. Οι πηγές αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C και έχουν αξιόλογη χημική σύσταση. Τα λουτρά απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν πολύ κοντά στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Το νερό που αναβλύζει, εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ιαματική δράση και είναι ταυτόχρονα πόσιμο. Το νερό της βροχής που εισχωρεί στις πλαγιές των γύρω βουνών και φτάνει σε μεγάλο βάθος, με υψηλές θερμοκρασίες, θερμαίνεται και ανεβαίνει σε ψηλότερα στρώματα του υπεδάφους όπου και εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία και συστατικά που του δίνουν θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι τα ιαματικά λουτρά στα Λουτρά Πόζαρ συνιστούνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις καθώς και ρευματοπάθειες. Επειδή το νερό είναι πόσιμο ενδείκνυται η ποσιθεραπεία που βοηθάει και θεραπεύει παθήσεις νεφρών, ήπατος, χολής, του ουροποιητικού αλλά και του πεπτικού συστήματός μας. Το ποτάμι που διασχίζει την περιοχή ονομάζεται Θερμοπόταμος ή στα σλάβικα «Τόπλιτσα». Πολλοί επισκέπτες καθημερινά το χρησιμοποιούν για ποσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία και φυσικά τόνωση και χαλάρωση. Η περιοχή όμως δεν είναι γνωστή μόνο για τα ιαματικά της λουτρά αλλά και για την φυσική ομορφιά της. Τα νερά του Θερμοπόταμου που εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα φανταστικό τοπίο βουνού και δάσους! Έτσι οι επισκέπτες έρχονται όχι μόνο για τις ιαματικές ιδιότητες των πηγών αλλά και για να αποδράσουν στα πανέμορφα βουνά με τις σπηλιές και να απολαύσουν γενικότερα το πανέμορφο φυσικό τοπίο.

  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services X
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services IX
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services VIII
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services VII
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services VI
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services V
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services IV
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services III
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services II
  • Ημερήσιες εκδρομές στα Λουτρά Πόζαρ από την Cosmos Travel Taxi Services I

Η ετυμηγορία του ονόματος «Πόζαρ»

Η λέξη «Πόζαρ», που είναι και η παλιά ονομασία του παλιού Λουτρακίου σημαίνει αναμμένο κάρβουνο ή μετά το κάρβουνο. Ο πιο πιθανός λόγος για την ονομασία αυτή του Λουτρακίου είναι ότι χτίστηκε πάνω στα αποκαΐδια του παλιού χωριού που είχε καεί. Από το χωριό ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές με τα ιαματικά λουτρά. Έτσι και τα λουτρά αυτά πήραν το όνομά τους από το όνομα του χωριού και ονομάστηκαν «Λουτρά Πόζαρ».

Εγκαταστάσεις του συγκροτήματος των Λουτρών Πόζαρ

Γύρω από τις ιαματικές πηγές έχουν γίνει εδώ και χρόνια εγκαταστάσεις και έχει οργανωθεί μια μικρή λουτρόπολη με πισίνες, ξενοδοχεία, αποδυτήρια, μπαρ και εστιατόρια και προσφέρουν κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον επισκέπτη / λουόμενο. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δύο ειδών λουτήρες, μικρούς για 3-4 άτομα, οι «μπανιέρες» και μεγάλους για μέχρι και 20 άτομα, τις «πισίνες». Σε πολλά σημεία επίσης υπάρχουν υπόγειες πηγές όπου το ζεστό νερό αναβλύζει ελεύθερο για να χυθεί και αυτό στο ρέμα. Πολύ κοντά υπάρχει και η δημοτική κρίνη όπου η χρήση του νερού ως ποσίμου είναι ελεύθερη. Στις ίδιες εγκαταστάσεις υπάρχει και μια μεγάλη ανοικτή πισίνα των 25 μέτρων η οποία και αυτή με την σειρά της, τροφοδοτείται με ζεστό και κρύο νερό από τις πηγές και είναι κατάλληλη για την ίαση, την άθληση και τη ψυχαγωγία όλων των ηλικιών.

Τα Λουτρά Πόζαρ στην αρχαία Ελλάδα

Κατά τα χρόνια του Μακεδονικού βασιλείου η Αλμωπία ήταν μια από τις 17 επαρχίες του. Ακόμη και πριν την Μακεδονική περίοδο οι Άλμωπες που ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής λεγόταν πως ήταν μια φυλή Γιγάντων που μετοίκησαν στην περιοχή την εποχή του χαλκού. Τα Λουτρά Πόζαρ ήταν από τα αρχαία χρόνια πόλος έλξης για Μακεδόνες βασιλείς αλλά και Μακεδόνες στρατηγούς. Εκεί βρίσκαν έναν τόπο χαλάρωσης και αποκατάστασης μετά από μάχες, πολέμους και πολυετείς εκστρατείες. Υπάρχουν πολλά ευρήματα που μαρτυρούν τη χρήση των Λουτρών όχι μόνο την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου αλλά στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Πιστεύεται ότι κάποιος μύθος έλεγε ότι για να γίνουν οι σάρισες (δόρατα της Μακεδονικής Φάλλαγγας) σκληρά ώστε να αντέχουν στις μάχες έπρεπε να υποστούν συγκεκριμένη επεξεργασία «βρασίματος» στα θερμά νερά των Λουτρών Πόζαρ.

Λουτρά Πόζαρ: Δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός

Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν έναν πολύ δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό και το χειμώνα και το καλοκαίρι γιατί είναι εύκολα προσβάσιμα από τα αστικά κέντρα της Μακεδονίας, είναι σε μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, ενώ το καλοκαίρι, με τα μεγάλα αιωνόβια πλατάνια την υπέροχη φυσική τους ομορφιά και τα πολλά νερά τους δημιουργούν μια όαση δροσιάς. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον επισκέπτη οποιαδήποτε εποχή στην ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Πόζαρ. Η καταπράσινη κοιλάδα του Θερμοποτάμου, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, οργιώδη βλάστηση, φαράγγια, επιβλητικά βουνά, αφρισμένα ποτάμια, καταπληκτικούς καταρράκτες, εντυπωσιακά σπήλαια, και πυκνά δάση, ο ταξιδιώτης έχει αναρίθμητες επιλογές για υπαίθριων δραστηριοτήτων. Πολλοί επισκέπτες της περιοχής επιδίδονται στην ορειβασία, το rafting, περιπάτους και εκδρομές όλες τις εποχές του χρόνου. Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτράκι) είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των φυσιολατρών που μπορούν και πραγματοποιούν εκεί μοναδικές αποδράσεις στην ανόθευτη φύση και ταυτόχρονα παρέχουν στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στα θερμά νερά των πηγών του. Εκμεταλλευτείτε και εσείς όπως πολλοί Έλληνες και ξένοι, το μυστικό αυτό της ευζωίας που προσφέρει ο ιαματικός τουρισμός στα Λουτρά Πόζαρ απολαμβάνοντας τη ψυχική ηρεμία, τη γαλήνη, και τις ομορφιές που χαρίζει η φύση της Αλμωπίας! Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου πολύ κοντά στα Λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες και εστιατόρια, που σερβίρουν στους επισκέπτες γεύσεις από την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα αλλά και σύγχρονα πιάτα. Μπορείτε να δοκιμάσετε Χανούμ Μπουρέκ (σουτζουκάκι με μελιτζάνα στον φούρνο) και Τσουμπλέκι (μοσχαράκι με μελιτζάνα ψητό στο πήλινο), που είναι μοναδικές & ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις. Η παραδοσιακή κουζίνα στα Λουτρά Πόζαρ θα σας συναρπάσει μια που μπορείτε να βρείτε και να απολαύσετε αγριογούρουνο ή ζαρκάδι με δαμάσκηνα ή βερίκοκα καθώς και γουρουνόπουλο στη γάστρα! Το τσίπουρο (απόσταγμα από στέμφυλα) είναι φημισμένο, τοπικής παραγωγής και σίγουρα θα σας ανοίξει την όρεξη.

VIDEO Λουτρά Πόζαρ

Ημερήσια Εκδρομή με την Cosmos Travel στα Λουτρά Πόζαρ.

Η Cosmos Travel θέλοντας να σας προσφέρει την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα όμορφα Λουτρά Πόζαρ οργανώνει ημερήσιες διαδρομές και σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε τα ιαματικά λουτρά, την άγρια ομορφιά, την μαγεία και πολυτέλεια των SPA που σας προσφέρει αυτός ο καταπληκτικός προορισμός! Έτσι λοιπόν ξεκινάμε από Θεσσαλονίκη το πρωί, και παίρνοντας την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας περνάμε κοντά από την Σκύδρα και ανεβαίνουμε στα Λουτρά Λουτρακίου (Λουτρά Πόζαρ). Όταν φτάσουμε στα Λουτρά Πόζαρ σας αφήνουμε στον χώρο που είναι διαμορφωμένος από τον Δήμο Λουτρακίου. Εκεί μπορείτε να βρείτε την μεγάλη και μικρή ιαματική πισίνα, διάφορα SPA ξενοδοχείων καθώς και ιδιωτικές πισίνες ξενοδοχείων. Μπορείτε να κάνετε χαλαρωτικές δραστηριότητες καθώς και ιαματικά λουτρά. Μπορείτε εναλλακτικά να επισκεφθείτε και τη γύρω περιοχή και να απολαύσετε την μαγευτική φύση. Αφού τελειώσετε με τις δραστηριότητές σας μπορούμε να επισκεφθούμε κάποιο από τα παραδοσιακά εστιατόρια / ταβέρνες σε ένα από τα διπλανά χωριά για να απολαύσετε τις τοπικές νοστιμιές. Αργότερα ξεκινάμε την επιστροφή μας στην Θεσσαλονίκη στο σημείο όπου έγινε και η παραλαβή. Ο μέσος χρόνος της ημερήσιας διαδρομής είναι περίπου 8 με 10 ώρες, θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας αφήσει με τις καλύτερες αναμνήσεις για τα Λουτρά Πόζαρ.

Recent Posts